En resa tillbaka i tiden
Ida, Emma & Pär har varit ute på en resa tillbaka i historien. De har rest nationellt och internationellt. Upplevt mörker och ljus. Lyssnat, lärt och försökt förstå. De har gråtit och förfärats, men också skrattat och känt hopp.
Filmen ”Det kunde varit vi” har biopremiär i oktober 2024. Det är en dokumentär som tar oss från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på människor med intellektuell funktionsnedsättning. I filmen får du som tittare följa med när Emma, Ida & Pär träffar anhöriga, forskare och experter som förklarar och berättar om hur personer med olika funktionsvariationer behandlats genom tiderna.
Syftet är inte att peka ut syndabockar utan att vi ska fundera kring hur vi själva agerar och tänker om andra människor.
Vi påminns om hur människor, som vi, i ett samhälle ungefär som vårt, började betrakta grupper av människor som icke-önskvärda och undan för undan berövade dem deras människovärde. Målet med filmen är att få människor att vilja vara med och bidra till ett samhälle som är mer inkluderande.
Det kunde varit vi belyser många mörka sidor ur vår historia, men viktigast för oss är att förmedla hopp och framtidstro. Vi kan inte förändra det förflutna, men vetskapen om vår historia kan hjälpa oss att bygga en bättre framtid.
”Det kunde varit vi bär på ett oerhört viktigt budskap som aldrig får glömmas bort och därför är det viktigt att hålla det kollektiva minnet levande. Ju fler vi är som minns och kan berätta om detta vidare för kommande generationer desto större är chansen att det inte händer igen.”
– Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern
Trailer
I en bedagad husbil ger de sig ut på vägarna tillsammans
Pär Johansson om filmen
Det kunde varit vi är en dokumentär som tar oss tillbaka i tiden. Från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på funktionsnedsatta. I filmen får du som tittare följa med när vi reser till olika platser i Sverige och träffar anhöriga, forskare och experter som ger svar på våra frågor och berättar om hur personer med olika funktionsvariationer behandlats genom tiderna.
De frågor som tas upp i filmen känns extra aktuella just nu, då det är ganska precis 100 år sedan verksamheten på Statens institut för rasbiologi startade i Uppsala. Vetenskapen om rasbiologi började med ärftlighetsforskning för att spåra och förhindra sjukdomar, men kom snart att ge näring åt en rasistisk och mörk människosyn som fick fruktansvärda konsekvenser.
”Det är ingen enkel historia, men någon måste berätta den så att vi orkar lyssna, vilket är exakt vad Glada Hudik-teatern gör.”