Barn föds inte med fördomar
Det är lätt att klä ett samhälle i värdeord som tolerans och mångfald. Verkligheten bakom de vackra orden är dock ofta en annan. Det blir allt tuffare för den som avviker. I dokusåpornas och skönhetsoperationernas värld gäller det att vara och att se ut på ett visst sätt. Många känner rädsla, utanförskap och självförakt för att de inte passar in i den falska bilden av idealet.
Värderingarna överförs till våra barn som inspireras att efterapa ett vuxenbeteende i allt lägre åldrar. Normer är ofta outtalade, osynliga och underförstådda regler. Vi vill synliggöra och ifrågasätta normerna, lyfta fram de som anses bryta mot dem och ifrågasätta det som anses vara ”normalt” och därmed ofta uppfattas som önskvärt.
Barn föds inte med fördomar, de får dem av oss vuxna. En av samhällets viktigaste uppgifter är att främja demokrati, rättvisa och respekt för människors lika värde. Ett dynamiskt och vidsynt samhälle välkomnar mångfald och olikheter. Integration handlar inte om att alla ska bli lika. Det handlar om att vi ska acceptera – och lära oss uppskatta – att vi är olika.
Vi som delar dessa värderingar måste ställa oss frågan, hur kan vi på bästa sätt överföra dem till våra barn? I Glada Hudik-teatern är vi övertygade om att ett verktyg för detta är ”människors möte över gränserna”. Därför vill vi att barn på ett naturligt sätt får möta olikheter. Det blir möten där alla lär sig något nytt. Både de som vågar träda fram och berätta om sitt handikapp och de som vågar se olikheten, och acceptera den, växer som människor.
Raserar vi fördomar på ett område, faller de faktiskt lättare även på andra områden. Du som pedagog får detta arbetsmaterial, som utgår från vår senaste dokumentärfilm Catwalk, som ett konkret verktyg i detta viktiga arbete. Vi tror att filmen ger insikt, kunskap och förståelse i ämnen som är aktuella livet ut. Filmen berör emotionellt och vi hävdar att den emotionella påverkan är långsiktig och i långa loppet bidrar till ett bättre samhälle.
Vill ni som skola nå en högre acceptans och skapa en tryggare miljö krävs det att alla på skolan arbetar mot samma mål. Delaktighet ger framgång. Därför är vårt bästa tips att som skola ta ett gemensamt beslut att delta i projektet. Ju fler av skolans pedagoger som kan vara involverade i ett värdegrundsprojekt som detta desto bättre, vi behöver tala samma språk för att nå resultat. Idag har över 130 000 elever och lärare deltagit i projektet!
Genomförande
Arbetsmaterialets innehåller sex delar:
- Frågeställningar innan filmen, fyra lektioner. Värdegrund, fördomar, olikheter/likheter och kompisskap/relationer
- Se filmen Catwalk, en längre lektion.
- Frågeställningar efter filmen, en lektion.
- Skapa en klasskonvention, två lektioner.
- En god gärning, valfri tidsåtgång
- Återkoppling
Du som pedagog väljer själv hur du vill lägga upp arbetet med uppgifterna, du vet bäst hur din grupp/klass fungerar och vilka uppgifter som är lämpliga för åldern samt klassens sammansättning. Det finns förslag på tidsåtgång men ni avsätter den tid ni behöver för att få ett bra resultat.
Ni kan välja att jobba med materialet tex. under en hel termin eller göra temaveckor, detta bestämmer ni helt själva. Utöver huvuduppgifterna så finns det fördjupningsuppgifter att koppla till exempelvis bild-eller slöjdlektioner om ni så önskar.
Vi ställer inga krav på att alla delar genomförs men det är självklart en önskan då vi tror att det kommer ge er bäst resultat.
Vi vet att många skolor redan gör ett fantastiskt jobb med värdegrundsarbete, vi hoppas att vårt material kan hjälpa till att utveckla det arbetet ännu mer.
ICA-stiftelsen gör det möjligt
Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan finansieras av ICA Stiftelsen och är tack vare dem helt kostnadsfritt för skolorna att ta del av.
Vi är otroligt stolta och glada över att de liksom oss tror att snällhet smittar och att vi tillsammans kan skapa ett mer inkluderande och öppet samhälle.