Till minne av Bosse Östlin 1952–2015
Glada Hudik-teatern hedrar Bosse Östlins minne genom att dela ut Hederskramen. Priset tilldelas en eller flera personer eller en organisation som gör betydande och varaktiga insatser för den målgrupp som Glada Hudik-teatern representerar.
Det handlar om att bidra till en mer inkluderande och kärleksfull värld – i samma anda som Bosse själv levde och verkade.
Grundaren Pär Johansson berättar:
”Bosse var den första utvecklingsstörda person jag mötte, och han blev också den första medlemmen i Glada Hudik-teatern. Han lärde mig otroligt mycket, men framför allt en sak: att våga be om hjälp och att våga visa sig sårbar.Som vuxen och så kallat normalstörd är det viktigt att visa sig stark, självständig och oberoende.
Vi kämpar med att klara oss själva, även när livet känns tungt. Men för Bosse fanns ingen sådan fasad. Han visade med självklarhet vad han kände och behövde. Om han undrade över något, frågade han. Om han behövde hjälp, bad han om det. Och om han ville ha en kram, bad han om en – som om det vore det mest naturliga i världen. Och visst är det så? Ingen klarar sig helt ensam. Det ligger en särskild styrka i att våga erkänna det.
Bosse gav kramen ett ansikte. När han var orolig eller ledsen, var det en kram som gav honom tröst och lugn.”
Ett liv och en gärning att minnas
Bosse Östlin var en unik person som lämnade djupa avtryck, både i Glada Hudik-teatern och i människors hjärtan. Han lärde oss att det finns styrka i sårbarhet och att livet blir enklare när vi vågar visa våra behov och känslor. Med sin genuina värme och förmåga att möta människor utan barriärer påminde han oss om vikten av gemenskap och kärlek.
Bosse berörde miljontals människor, inte bara genom sina framträdanden utan även genom sitt sätt att leva – med öppenhet, närhet och en självklar förmåga att bryta ner murar. Med detta pris vill vi fortsätta sprida hans budskap: att vi, med kramar, kärlek och öppenhet kan förändra världen.
Priset delas ut varje år på första advent, samma dag som statyn av Bosse Östlin restes i Hudiksvall 2016.
Tidigare pristagare
Filip Hammar, 2012
Läs om pristagaren
”I en annan del av Köping” har han, i likhet med Glada Hudik-teatern, medverkat till att placera personer med intellektuella funktionsnedsättningar i ett positivt, populärt och underhållande sammanhang som bidrar till att ta bort ”tycka synd om-attityder” och andra segregerande och förminskande synsätt.
För att med en kombination av broderlig kärleksfullhet och halsbrytande humor, med stor respekt och för en stor publik skildrat vardagen för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
(Systern Linda tog emot priset åt sin bror)
Kenneth Bengtsson, 2013
Läs om pristagaren
För att under många år, på ett antal olika sätt arbetat för att utveckla synsätt på och levnadsvillkor för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Projektet ”Vi kan mer” är ett strålande exempel.
Han har spridit sin personliga entusiasm och sitt engagemang för dessa frågor inom hela ICA-koncernen och senare som vd för Svenskt Näringsliv.
Sören Olsson, 2014
Läs om pristagaren
Känd och uppskattad som en av skaparna bakom böckerna och filmerna om Sune och Bert har Sören Olsson, tack vare sin son Ludvig, utvecklat ett starkt engagemang för personer med funktionsnedsättningar och deras närståendes villkor. I krönikor och föreläsningar lyfter han viktiga perspektiv och når många föräldrar som dagligen kämpar för sina barns bästa i mötet med både utmaningar och fördomar.
Nathea Anemyr, 2016
Läs om pristagaren
Nathea skapade i sociala medier kampanjen ”Rocka sockorna”, som fick en fantastisk genomslagskraft. Hennes initiativ innebar att man nådde oerhört många fler. Hon har sedan fortsatt att driva och utveckla kampanjen som sprider det utmanande men egentligen så självklara budskapet:
Olika är bättre!
Hon stannade inte vid detta, utan spred kampanjen vidare genom uppmaningar till andra länder att ”Rocka sockorna”! England, Danmark, Norge, Finland… Världen! ” Nathea startade initiativet ”Rocka sockorna” för att hylla sin storasyster Noelle och alla andra som har Downs Syndrom.
Lasse Bengtsson, 2018
Läs om pristagaren
Lasse var den första att i riksmedia uppmärksamma Glada Hudik-teatern, dess nyskapande verksamhet och dess färgstarka ensemble!
Lasse har med stor värme skildrat teatern och bjöd in skådespelarna till minnesvärda samtal i TV4:s soffhörna.
Lasse har betytt mycket för Glada Hudik-teatern, medverkat till deras starka tro på sin uppgift och sina möjligheter och därmed bidragit till deras framgångar!
Gunilla Bergström, 2020
Läs om pristagaren
Gunilla Bergström är barnboksförfattare och illustratör och mest känd för böckerna om Alfons Åberg men även för böckerna om Bill och Bolla där lillasyster Bolla har en funktionsnedsättning. Hennes strävan är att berätta sanna historier om verkliga människor där barn och vuxna blir påminda och kan få skratta och bli häpna tillsammans.
Böckerna gör den komplexa problematiken lättillgänglig och avdramatiserar de svårigheter som uppstår utan att för den skull släta över eller förenkla. Böckerna har – än idag – ett omistligt värde som läsupplevelse för både barn och vuxna och utgör ett fint underlag för samtal om de många svåra frågor de tar upp. Böckerna utgör ett tidlöst argument för vikten av mångfald.
Måns Möller, 2024
Läs om pristagaren
Måns får en Hederskram för hans fantastiska engagemang för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga med NPF. Han har en enastående förmåga att använda sin plattform för att sprida kunskap, hopp och allas rätt att få finnas. Genom hissnande strapatser på skidor och på cykel har Måns samlat in betydande resurser för att förbättra barnens livsvillkor. Med hjärta, humor och en passion har han inspirerat tusentals familjer och visat att olikheter är en styrka. Han visar att alla får vara med!