Det kunde varit vi
Människor med utvecklingsstörning har i alla tider och kulturer varit särskilt utsatta för utanförskap och har ofta behandlats på ett sätt som kan beskrivas som skoningslöst och inhumant.
I början av nittonhundratalet blev hanteringen av dessa människor allt mer organiserad i Sverige och åren som följde grundades flera institutioner där människor placerades och levde sina liv isolerade från omvärlden och sina familjer

Mer om projektet ”Det kunde varit vi”
Många av dessa människor steriliserades under tvång och detta fortsatte in i modern tid. 1922 grundades ett statligt institut för Rasbiologi i Uppsala. Vetenskapen om rasbiologi började med ärftlighetsforskning och en önskan om att spåra och förhindra sjukdomar, men kom snart att ge näring åt en rasistisk och mörk människosyn som fick fruktansvärda konsekvenser.
Få känner till att de första människorna som mördades under andra världskriget var tyskar. Uppåt 200 000 “livsovärdiga” män, kvinnor och barn med funktionsnedsättning avrättades i den hemligstämplade Aktion T4. Detta var början på Förintelsen.
Vi vill göra en film om det här, och vi vill att den ska berättas genom Emma och Ida, två av våra lysande stjärnor från Glada Hudik-teatern.”
Läs mer under nyheten.
