Utlandsprojekten

Mänskliga rättigheter är vår nya exportsuccé
Glada Hudik-teaterns projekt ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Omkring 50 000 barn har deltagit och resultaten är fantastiska. Nästa steg är att vi tar konceptet utanför Sveriges gränser, eftersom vi vet att vår verksamhet behövs minst lika mycket på andra ställen. Vi tycker att alla människor har rätt till glädje och kärlek, oavsett om de bor i Hudiksvall eller i Riga. Det är därför vi har sagt att själva målet med vår verksamhet är att förändra hur hela världen tänker, ser och förhåller sig till utvecklingsstörda. Det första landet som vi exporterar ”Barn föds inte med fördomar” till är just Lettland, där 2 500 barn på 17 olika skolor deltog under läsåret 2018/2019.
Eleverna i Lettland jobbar bland med olika frågeställningar om allas lika värde, skapar en egen klasskonvention och skriver uppsats på temat ”Om jag fick bestämma för en dag”. Ett viktigt inslag är också mötet med en dagcentergrupp från Riga.
– I Lettland har man inte kommit lika långt med inkluderingsarbetet som i Sverige. Många barn har till exempel aldrig mött en person som har en utvecklingsstörning. Dessa möten blir viktiga dörröppnare för att diskutera fördomar, mångfald och tolerans, säger projektledaren Mia Berglund från Glada Hudik-teatern.
Efter Lettland väntar Nordmakedonien och Georgien, där projekt startas under 2020.
Från Glada Hudik till världen – det är så vi jobbar!
Sagt om Utlandsprojekten
”Pär säger att vi också är folk.”
Bosse Östlin, om Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson.

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop