Tillsammans

När man upplever saker ihop blir fördomar till förståelse och vänskap
Genom att föra samman barn från särskola och skola ska Glada Hudik-teatern visa både barn och vuxna att fördomar kan övervinnas. Pär Johansson vill skapa förebilder och visa att det finns hopp om en ljus framtid i ett bättre samhälle.

Pär Johansson, verksamhetsledare på Glada Hudik-teatern – berättar lite om bakgrunden till projekt ”Tillsammans”.
– Vi fick signaler från olika skolor om att särskolan och den vanliga skolan inte gör saker tillsammans. Man firar exempelvis inte gemensamma sommaravslutningar eller jullovsavslutningar och har väldigt få aktiviteter ihop. Så vi tittade närmare på det. Det visade sig att det är ett generellt problem runt om i hela Sverige.
Berätta lite kort hur ”Tillsammans” ska gå till.
– Det börjar lokalt här i Hudiksvall och leder så småningom till en turné runt i Sverige. Projektet genomförs i tre steg, på ett år vardera. Fyra barn från vanliga skolan och fyra barn från särskolan följer varandra i tre år. Precis som i Glada Hudik-teatern blandar vi proffs och amatörer. Första året producerar de en teatermusikföreställning. Arbetet och rollerna fördelas så att alla klarar av det. Är man duktig på att sjunga, då sjunger man. Man gör det man är bra på. Andra året spelar de sin pjäs för alla skolor i Hudiksvalls kommun. Tredje året kommer de att föreläsa för andra elever om hur det var att jobba tillsammans. Hela projektet kommer att filmas och bli en dokumentär. Den gör förhoppningsvis samma jobb som föreläsningarna, fast den kan nå ännu fler. Vi tror att de här stegen kommer visa att det är inte så konstigt, utan att det bara handlar om att hitta gemensamma nämnare.
Är ditt mål att särskolan ska avskaffas? Att alla ska gå i samma skola?
– Nej, det är jättebra att det finns en särskola och en vanlig skola. Jag tror inte på att man ska samla alla barn i samma klassrum. Det kan bli lätt kaos av det. Däremot tror jag på en mer inkluderande skola, från alla håll. Det skulle lägga grunden till ett bättre samhälle. Vi tänker att ”Tillsammans” ska bli en modell som sporrar och visar andra hur man kan ta initiativ, våga gå över gränserna och åstadkomma förändring.

https://www.erlingperssonsstiftelse.se/article/glada-hudik-teatern

Sagt om Tillsammans
Vi fick signaler från olika skolor om att särskolan och den vanliga skolan inte gör saker tillsammans. Man firar exempelvis inte gemensamma sommaravslutningar eller jullovsavslutningar och har väldigt få aktiviteter ihop. Så vi tittade närmare på det. Det visade sig att det är ett generellt problem runt om i hela Sverige.
Pär Johansson

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop