Samarbete med Georgien

Barn föds inte med fördomar
Värdet av att vi alla är olika är ett centralt tema när Glada Hudik-teatern hjälper skolbarn i Georgien till nya insikter. "Barn föds inte med fördomar" är Glada Hudik-teaterns projekt om mänskliga rättigheter, utanförskap och olikheter. Tanken med projektet är att bidra till ett öppet, demokratiskt och inkluderande samhälle där varje människa har rätt till ett värdigt liv, där människor med intellektuella funktionshinder är synliga och accepterade. Vi vill sprida kunskap och värderingar om lika deltagande i samhället för personer med funktionsnedsättning, för att främja ett demokratiskt samhälle där rättigheter respekteras, i enlighet med FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Lärare, elever, föräldrar, socialarbetare, beslutsfattare, icke-statliga organisationer, massmedia, blir de viktigaste målgrupperna.

Glada Hudik-teatern startade projektet Barn föds inte med fördomar i Georgien med stöd av Svenska Institutet 2020. Syftet med projektet är att öka medvetenheten om intellektuell funktionsnedsättning i samhället, minska stigmatisering och förändra synen och förhållningssättet till personer med funktionsvariationer. Projektet genomförs i samarbete med georgiska partnerorganisationer: utvecklingscentret A Room in Ezo, Föreningen för Downs syndrom; dagliga verksamheten Anika, Integrerade teatern Azdak’s Garden.  Det hela stöds av Ministeriet för utbildning och vetenskap i Georgien. Genom filmvisningar, diskussioner, skolmaterial och föreläsningar får skolelever ökad förståelse om hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. Under hösten 2020 deltog fem pilotskolor i projektet i Georgien. Över 300 elever deltog och tittade på filmen Hur många lingon finns det i världen?  Våra föreläsare är ”ambassadörer” i Georgien.  Aleksandre, Mariam, Sesili och Roman, som har olika typer av intellektuella funktionsnedsättningar, har gjort succé med sina inspirerande presentationer. Responsen och mottagandet från skolorna har varit väldigt positiv. 17 skolor från olika regioner i landet har anmält sig och påbörjat arbete med projektet under 2021.

-I mer än tio år har den georgiska staten arbetat för att skapa inkluderande utbildning. I Georgien får barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar och med särskilda behov gå i statliga skolor tillsammans med icke-funktionshindrade barn och ungdomar. Dock återstår fortsatt mycket integrationsarbete. Projektet Barn föds inte med fördomar kommer att främja demokratiprocessen i samhället och gagna landets arbete om inkluderande utbildning, säger Anuki Sturua, internationell projektledare på Glada Hudik-teatern.

Glada Hudik-teatern engagerar lokala aktörer i landet och projektmaterialet har delvis georgiskt innehåll. Det handlar om nyproducerade dokumentärfilmer, fotografier och berättelser om personer med funktionshinder.  Inom ramen för projektet skapades fotoutställningen Difference Is Diversity av den kände georgiske fotografen Levan Kherkheulidze och den prisbelönte författaren Archil Kikodze. I samband med utställningen producerades även fotoboken 30 berättelser om oss. 30 personer har blivit fotograferade och intervjuade både hemma och på institutioner. Resultatet blev 30 starka och kontrastfulla berättelser som beskriver deras upplevelser, erfarenheter, drömmar, svårigheter m.m. Dokumentärfilmer om projektets föreläsare skapades av de georgiska regissörerna Vano Arsenishvili  och Nino Orjonikidze i samarbete med Artefact Production.
Sagt om Samarbete med Georgien
"I mer än tio år har den georgiska staten arbetat för att skapa inkluderande utbildning. I Georgien får barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar och med särskilda behov gå i statliga skolor tillsammans med icke-funktionshindrade barn och ungdomar. Dock återstår fortsatt mycket integrationsarbete. Projektet Barn föds inte med fördomar kommer att främja demokratiprocessen i samhället och gagna landets arbete om inkluderande utbildning."
Anuki Sturua, internationell projektledare på Glada Hudik-teatern

Vid sidan om skolaktiviteterna har en rad filmvisningar och diskussioner arrangerats inom ramen för projektet, där lärare, psykologer, specialister, föräldrar och personer från olika samhällskretsar har deltagit. Dokumentärfilmerna finns att titta på via länkar nedan: Aleksandre https://www.youtube.com/watch?v=Swq0aSqT-vc&t=50s Sesili https://www.youtube.com/watch?v=24ppe4bWZxU Roman https://www.youtube.com/watch?v=YAZZ-OHnxRQ Mariam https://www.youtube.com/watch?v=tcd-DW3yfn8
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop