Ikoner

En utställning om att få finnas.
Vem är vacker? Vem är cool? Vem får visas på museum? Vårt svar är enkelt: alla! Glada Hudik-teaterns utställning ”Ikoner” hade premiär på Fotografiska i Stockholm 2016, på Down Syndrome Day den 21 mars.
fotografiska ikoner kungen

”Ikoner” utgörs av 21 fantastiska porträtt där alla modellerna har Downs syndrom. Målet var att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle men som väldigt sällan har fått synas i det offentliga rummet och i konsten. I porträtten blir de 21 modellerna ikoniska karaktärer: Jon blir Marlon Brando på motorcykel, Miranda tar Kate Winslets plats i fören på Titanic och Mats blir hårdkokt tv-snut som styr arbetet på en brottsplats.
”Ikoner” har sedan urpremiären på Fotografiska turnerat till många städer och orter i Sverige. Vi överdriver inte när vi säger att responsen på alla platser där den visats har varit helt fantastisk.

fotografiska ikoner modern
Porträtten i ”Ikoner” är tagna av den etablerade fotografen Emma Svensson. Hon samarbetade här med maskörerna Helena Andersson och Linda Sandberg, samt Glada Hudik-teaterns Pär Johansson.

Bakom kulisserna

Sagt om Ikoner
"Efter att ha fått möta den svävande balettdansösen Ida, den trygga modern Tina och den stora divan Niklas stannar ett leende kvar på väg ut från museet. Detta är en varmhjärtad utställning att må bra av."
Christina Busck, kulturredaktör, Mittmedia.

"Vi som är utvecklingsstörda bevisar att vi kan något vi också."
Theresia Widarsson.

fotografiska ikoner revolutionaren
fotografiska ikoner karleksparet
fotografiska ikoner superhjalten
fotografiska ikoner harskarinnan
ikoner logo

Vill ni ha besök av 21 ikoner?

Glada Hudik-teatern i samarbete med Fotografiska Museet i Stockholm har skapat Ikoner – En utställning om att få finnas.

 

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop