Barn föds inte med fördomar

Vi vill förändra världen – en skolklass i taget
”Alla människor är lika mycket värda”. Det är lätt att hålla med om, eller hur? Men hur lyckas vi ta det självklara påståendet från papperet och få in det i våra hjärtan och hjärnor? Glada Hudik-teatern vill att alla människors lika värde ska sätta sig i ryggraden på dagens barn, vill att det ska genomsyra vårt beteende varje dag, och har därför startat projektet Barn föds inte med fördomar. Det är kanske vårt viktigaste projekt någonsin.

Målet är att nå elever i grundskolans årskurser 4-8. I den åldern är barn väldigt mottagliga för intryck, och mycket av identiteten formas under de här åren. I läroplanen står det att grundskoleelever ska kunna reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar. De ska undervisas i de mänskliga rättigheternas innebörd och betydelse, inklusive barns rättigheter (LGR11) och vårt material är ett konkret verktyg till läraren i detta arbete.

Vi vet att ett blomstrande samhälle välkomnar mångfald och olikheter. Vi vet att barn inte föds med fördomar – och vi tycker att det är vuxenvärldens ansvar att se till att barnen kan få fortsätta vara öppna och fördomsfria. Det kommer att leda till en bättre värld för oss alla.

Tack vare ICA Stiftelsen kan vi fortsätta detta viktiga arbete och ge hela 100 000 elever chansen att delta under 2021-2022. I projektet ingår att se vår film Catwalk och till den finns ett färdigt arbetsmaterial med frågeställningar före och efter filmen samt förslag på aktiviteter.
Alla deltagande skolor har även chansen att vinna ett besök av ensemblen under Glada Hudik-teaterns kommande skolturné.

Sagt om Barn föds inte med fördomar
"Om jag fick bestämma för en dag skulle alla få klä sig annorlunda och vara som den vill, för om ingen var annorlunda hade världen stått still."
Emmy, 10 år

"En natt drömde jag att jag fick bestämma allt i hela världen för en hel dag. Jag bestämde att all mobbning skulle försvinna och att alla skulle respektera varandra för hur de ser ut, hur de är och vad de tror på. Allt gick i uppfyllelse, men bara i mina drömmar."
Emil, 11 år

För mer information och anmälan till vårt skolprojekt klicka på "Läs mer"
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop