Om

Glada Hudik-teatern

glada hudik tetaern

Vår uppgift är att ge människor med intellektuell funktionsnedsättning förutsättningar att bli en naturlig del av samhället och ge dem verktyg att leva ett så innehållsrikt liv som möjligt.

Glada Hudik-teatern, en del av Kultur- och fritidsförvaltningen inom Hudiksvalls kommun, är samlingsnamnet för en verksamhet med flera olika förgreningar. Verksamheten innefattar teater, dans, sång och musik. Utöver det görs dokumentärfilm, utställningar, skolsamarbeten, studiematerial och utlandsprojekt i samarbete med olika externa partners och finansiärer.
Glada Hudik-teatern är inte en fast teaterensemble. I stället formas verksamheten utifrån aktuella projekt och är föränderlig över tid. Deltagare till de olika projekten antas genom audition och arbetsprov.

Vår uppgift är inte primärt att skola människor för en teaterscen. Vår uppgift är att ge människor med intellektuell funktionsnedsättning förutsättningar att bli en naturlig del av samhället och ge dem verktyg att leva ett så innehållsrikt liv som möjligt.
Verksamheten möjliggör möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket gör att rädslor och fördomar övergår till förståelse och vänskap. Vi tror att olikheter utvecklar samhället och att mötet är grunden till all integration. De samhällen som tillåter olikheter och tar vara på alla resurser är de som blir mest produktiva. Våra ledord är uthållighet, perspektiv och det mänskliga mötet!

Exempel på aktuella verksamheter och projekt:

  • ICA Jerry-konceptet, där Ica anställer utvecklingsstörda under parollen Vi kan mer!
  • Det nationella skolprojektet Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan som hittills engagerat 90 000 elever och 6700 lärare i 224 kommuner.
  • Det lokala projektet Tillsammans som sammanför barn från särskola och grundskola.
  • Det nationella projektet Training Camp Portugal. En gång per år åker utvecklingsstörda från hela Sverige till Portugal för ett teater- och träningsläger.
  • Fotoutställningen Ikoner. En fotoutställning med 21 modeller med Down syndrom som turnerar nationellt och internationellt.
  • Internationella erfarenhetsutbyten där vi delar med oss av vårt arbetssätt i Nordmakedonien, Lettland och Georgien i samarbete med Svenska Institutet.
  • Showskola – Drama – och friskvårdskurs för personer med intellektuell funktionsnedsättning, lokalt projekt.
  • Opinionsbildning
0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop