Ikoner – en utställning om att få finnas

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

EnglishLatvianMacedonianSwedish

maj 14, 2016

Hälsinglands Museum 11.6 – 10.9 2016

Det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med handikapp. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs Syndrom. I våra tider av fosterdiagnostisering är rådande trend att de alls inte föds. Genom Glada Hudik-teaterns arbete har nu även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. Nu äntrar de även den fotografiska scenen med Ikoner – en utställning om att få finnas.

 

Utställningen genomförs av Fotografiska for Life i samarbete med Glada Hudik-teatern med 21 starka porträtt med skådespelare som iscensätter ikoner och där modellerna genom porträtten tar sin plats i konsten, i samhället, i historien. Vare sig det är en Diva eller Polis, Rebell eller Prima Ballerina, alla bär de ett budskap som talar till oss, laddat av kulturell betydelse. På detta sätt inkluderar vi genuint en grupp som annars sällan får synas och som aldrig synts i historien. Fast de alltid funnit där …

Förutom fotografierna visas även en film om föräldraskap av Emmynominerade Pieter ten Hoopen och Mattias Skoglund, samt ett ”bakom-reportage” om hur projektet vuxit fram och från när modellerna fotograferas.

Du kanske också gillar…

Din varukorg