“Att förändra världen för en dag” – Läs den vinnande uppsatsen här!

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

EnglishLatvianMacedonianSwedish

april 5, 2019

Smilla, i klass 5A på Svanbergsskolan i Norrtälje, skrev den vinnande uppsatsen på temat “om jag fick bestämma för en dag”. Uppsatstävlingen är en del i Glada Hudik-teaterns projektet Barn föds inte med fördomar som vänder sig till elever i mellanstadiet.

Tänk om alla i världen skulle bli människorättsförsvarare.
Ordet människorättsförsvarare är enligt FN en definition av någon eller några som står upp för mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter betyder att vem som helst får uttrycka den personens åsikter oavsett kön, hudfärg, sexualitet eller något annat, så länge åsikten inte förolämpar eller kränker en annan person. Mänskliga rättigheter är ett väldigt brett område.

Första delen av min dag så skulle alla byta plats med varandra. T.ex att en mörkhyad och en ljushyad fick byta kroppar och liv, eller en normal störd och en utveckling störd fick göra detsamma. Under den delen av dan skulle t.ex en ljushyad få uppleva alla olika möjliga kränkningar och förolämpningar som en mörkhyad behöver uppleva och stå ut med. Eftersom världens olika platser, människor, kroppar, åsikter och tankar skiljer sig så mycket från varandra tror jag det skulle få många att tänka om.

T.ex en heterosexuell vit man från Jönköping som har åsikter och fördomar om homosexuella som han egentligen inte får uttrycka för att det är en åsikt som förolämpar en stor grupp människor. Den här mannen har fru och barn, han älskar dem över hela sitt hjärta och skulle aldrig vilja förlora dem, man kan säga att han är normen. Mannen jobbar på ett jobb där det är männen som styr och behandlar dem få kvinnorna som jobbar där som skräp. Han får dagligen massa med hyllningar för de jobb som många av kvinnorna gör. Med hans manliga kollegor drar han skämt om homosexuella, som inte är okej på något sätt eftersom det förolämpar en viss grupp människor.

I Stockholm bor det en kvinna med ett väldigt likadant liv, den här kvinnan är homosexuell och lever med hennes fru och två barn. Hon älskar dem över hela sitt hjärta. Hon vet att hennes familj är ovanligare än andras men det är något hon är beredd att stå upp för. Varje dag när den här kvinnan är på väg till jobbet spottar folk efter henne, de skriker grova och fula ord bara för att hon älskar, som många andra. På jobbet får hon en okej lön. Hon hör att det tisslas och tasslas bakom hennes rygg, männen ser ner på henne för att hon inte är som dem. Många andra hade kanske bytt jobb eller givit sig och följt normen, men inte den här kvinnan för hon är beredd på att strida för hennes rättigheter.

Om dem här två människorna skulle byta plats så skulle mannen från Jönköping få en insikt i kvinnans liv. Mannen skulle förmodligen inte stå ut med alla kränkningar som kvinnan dagligen får höra och uppleva. Mannen skulle förmodligen förstå kvinnan och tänka om nästa gång han uttryckte sina åsikter och känslor, han kanske till och med vågar säga ifrån när hans kollegor drar kränkande skämt.

Tillbaka till Människorättsförsvarare.

Det krävs inte mycket av en människa att stå upp för en mänsklig rättighet, men det gör väldigt mycket för samhället.

Nästa gång du hör någon på din arbetsplats/skola/eller på stan skämta om något som kränker en stor grupp människor, säg till.

Om alla i världen skulle bli Människorättsförsvarare så skulle många fler människor känna sig respekterade, och kanske våga stå upp för de dem är eller känner sig som.

Kroppsideal. Att se ut på ett annat sätt en kroppsidealet är inte enkelt i dagens samhälle. Många ser ner på folk som inte ser ut som man “Ska”.

Dagligen får människor kränkningar på sociala medier och i verkligheten.

Många stora profiler på t.ex Instagram får dagligen kommentarer som:

“Tjocka borde bada i vassen” “Ska du verkligen se ut så sådär”.

Att vara tjock. Att vara tjock är inte en känsla. Så säg aldrig “Jag känner mig tjock”. Att vara tjock är som att “Jag har blåa byxor” Eller “Mitt hår är brunt”. Att vara tjock är att ha mer fett på kroppen. Jag menar inte att det är bra att vara tjock och jag säger inte att det är dåligt. Alla ser olika ut, så länge DU trivs med hur DU ser ut så är det okej.

Låt aldrig någon trycka ner din kropp, för din kropp är just din kropp och du BESTÄMMER över den.

Så för en del av min dag skulle jag och många andra få chansen att sprida sina åsikter och uppmärksamma problemen som vi lever i. Jag skulle få folk att förstå att det är okej att inte alltid mår så bra, men att alltid förstå att man räcker till. Om du skulle försöka vara någon annan skulle de inte finnas någon som du. Den här dagen skulle jag förändra människors syn på saker och deras värderingar. Kom ihåg att du är bra som du är för att just du är DU

Till dig som läser den här texten vill jag att du ska tänka och göra dem här fem sakerna, så kan vi tillsammans påverka:

  1. Tänk dig för innan du utför eller säger någonting. Till alla föräldrar/vårdnadshavare vill jag att ni tänker på att allting ni säger påverkar ert barn nu och i framtiden.

 

  1. Nästa gång tex en lärare eller kollega uttrycker sig på ett sätt som diskriminerar en stor grupp människor, säg till.

Tex om din lärare säger “Alla killar ställer sig här och alla tjejer ställer sig här. Påminn läraren om att man kan känna sig som någonting annat.

 

  1. Hjälp till. Gör tre goda gärningar och säg till varje person som du gör för, att göra en godgärning till tre andra. Om du gör detta kommer du kanske förgylla någons dag. Bara ett “Hej” kan få en person att känna sig uppskattad.

 

  1. Döm aldrig en person från utsidan. Se aldrig ner på en annan människa oavsett kön, hudfärg, normalstörd som utvecklingstörd. ALDRIG.

 

  1. Kom ihåg att just DU är bra för att du är du.

Du kanske också gillar…

Din varukorg