Besök på Showskolan i Hudiksvall

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

Ght Showskolan Viola

februari 25, 2023

Ett halvår efter starten besöker vi Showskolan i Hudiksvall för att se vad de gör och hur det går för dem. Totalt är sex personer med i satsningen som vänder sig till personer i Hälsingland mellan 18 och 30 år med en intellektuell funktionsnedsättning. I dag är Mattias, Alice, Robert, Viola och Oskar på plats i lokalerna på Wallnersgården.

Showskolan genomförs i samarbete med Kulturskolan i Hudiksvall och pågår under ett år. Deltagarna ses en dag i veckan mellan kl 9 och 15. Syftet är att stärka deltagarnas självkänsla genom teater, sång och dans. Dagen brukar alltid inledas med samling i fikarummet. Pär Styrman, en av ledarna från Glada Hudik-teatern, berättar vad som ska hända under dagen. Stämningen i gruppen är förväntansfull och fnissig. Det märks att gänget är trygga med varandra och trivs tillsammans.

– I dag ska vi göra lite teaterövningar. Hanna från Kulturskolan är inte här i dag, men Johan som ni ju känner väl, kommer att hålla i övningarna. Efter det ska vi äta lunch ihop och sen är det dags att gå ner till gymmet och köra lite styrketräning, berättar Pär.

Kursen är uppbyggd i olika block. Förmiddagarna ägnas åt dans, teater eller sång. Varje block pågår under fyra veckor. Just nu är det teater som gäller. Hanna Svedvall från Kulturskolan och Johan Svangren från Glada Hudik-teatern brukar hjälpas åt.

– Vi gör lite olika övningar, allt från lek och korta sketcher till improvisationsövningar. Alla är med utifrån sina förutsättningar. Det viktigaste är att alla i gruppen har roligt tillsammans, men vi brukar också uppmuntra dem att våga testa nya saker. De växer jättemycket av det. Det märks stor skillnad på deltagarna nu jämfört med när de träffades första gången i september, säger Johan.

På eftermiddagarna är det friskvård som gäller. Då får deltagarna prova på olika fritidsaktiviteter och träningsformer. Förhoppningen är att de ska hitta en eller flera aktiviteter de tycker om och på så sätt få in rörelse och motion som en naturlig del av livet.

– Vi mår alla bra av att röra på oss regelbundet. Tyvärr är trenden i samhället att vi blir alltmer stillasittande. Bland personer med intellektuell funktionsnedsättning är det många som aldrig motionerar. Det vill vi ändra på. Vår förhoppning är att deltagarna upptäcker någon motionsform eller aktivitet de gillar under det här året, som de sedan fortsätter med när Showskolan är slut. Kanske tillsammans med någon de lärt känna under året, säger Pär Styrman.

Viola Torlamb är en av deltagarna i Showskolan. Hon älskar att spela teater och har utbildat sig inom teater på Folkhögskolan i Motala, på Visingsö och i Brighton. Förutom att vara med i Showskolan så jobbar Viola som städpersonal på två privata seniorboenden i Hudiksvall och Delsbo. Viola bor med sin sambo och deras katt i Forsa.

– Jag är från Västervik men flyttade till Hudiksvall för några år sedan. Glada Hudik-teatern har varit förebilder för mig i hela mitt liv. Det känns därför fantastiskt roligt att få vara en del av Showskolan nu. Jag har Aspergers syndrom så för mig fungerar teatern som en slags medicin. Jag trivs jättebra i Showskolan. Vi är ett roligt gäng, där alla respekterar varandra. Det är också bra att vi får träna kroppen, det är bra när man spelar teater, säger Viola.

Mattias Strand är också med i Showskolan. Han tycker det är roligast att sjunga och spela gitarr. Han har ett eget band tillsammans med en kompis och tycker att det är roligt att spela in videos och lägga ut i sociala medier. Han har en egen YouTube kanal och är aktiv på både TikTok och Instagram. Mattias bor i en egen lägenhet på ett gruppboende i Hudiksvall.

– Jag trivs på Showskolan, både med att sjunga och att spela teater. Jag tycker att teater är ett bra sätt att uttrycka känslor. Dessutom tycker jag att det är roligt att vi får träna och röra på oss. Jag har tränat förut när jag gick på Höghammargymnasiet så jag är ingen nybörjare, säger Mattias.

I juni är terminen slut och det är dags för avslutningsföreställning på Hudiksvalls Teater. Då ska familj och vänner äntligen få se vad de sex deltagarna, och numera även goda vännerna, lärt sig och tränat på under året.

Du kanske också gillar…

GLADA HUDIK FESTEN 2024

GLADA HUDIK FESTEN 2024

Varmt välkomna till Glada Hudik Festen Den 25 maj 2024 kommer Glada Hudik-teatern i samarbete med ICA Stiftelsen att...

Tre viktiga dygn i Georgien

Tre viktiga dygn i Georgien

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop