Besök från Georgien för kunskap, inspiration och erfarenhetsutbyte

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

Visit From Georgia 6

maj 20, 2023

I början av maj var en delegation från Georgien på besök i Stockholm och Hudiksvall. Personerna som deltog representerar verksamheter som på olika sätt arbetar med och för personer med funktionsnedsättning i Georgien. Syftet med besöket var att ta del av den svenska modellen, få ny information och kunskap, inspiration och utbyta erfarenheter. Anuki Sturua, projektledare på Glada Hudik-teatern, var den som planerade och höll i besöket. 

Glada Hudik-teatern har sedan 2020 ett internationellt samarbete med Georgien. Bland annat drivs projektet ”Barn föds inte med fördomar” i skolor runt om i Georgien med stöd från Svenska Institutet. “Barn föds inte med fördomar” är Glada Hudik-teaterns projekt om mänskliga rättigheter, utanförskap och olikheter. Tanken med projektet är att bidra till ett öppet, demokratiskt och inkluderande samhälle där varje människa har rätt till ett värdigt liv och där människor med intellektuella funktionshinder är synliga och accepterade. Hittills har 172 skolor och drygt 6500 elever deltagit och intresset att vara med är stort.

Det var representanter från dessa samarbetspartners som var på besök i Sverige. Under dagarna i Stockholm hade de möte med Svenska Downföreningen, besökte ett center för sinnesstimulering, Habiliteringens resurscenter och Svenska Institutet. När de kom till Hudiksvall fick de träffa representanter från kommunen, besöka dagliga verksamheter och gruppbostäder, gå på teaterföreställningen Gummi-Tarzan, träffa skådespelare från Glada Hudik-teatern och möta teaterns Glada Hudik-teaterns grundare och konstnärlige ledare Pär Johansson. 

– Det var intensiva, men också väldigt givande dagar.  Våra gäster var väldigt nöjda med besöket. De var särskilt imponerade av hur vi arbetar med daglig verksamhet i kommunen och att arbetet utgår från en policy om mänskliga rättigheter. Besöket på butiken Härvan, en daglig verksamhet, var väldigt uppskattat. De tyckte också att det var roligt att få träffa våra skådespelare. Det är många barn och unga med funktionsnedsättning som sett filmerna ”Hur många lingon finns det i världen” och ”Catwalk”, så våra skådespelare är viktiga förebilder i Georgien, berättar Anuki. 

Denna vecka reser Anuki och Maria Grönfelt Törnberg från Glada Hudik-teatern till Georgien för att besöka partnerorganisationer, politiker och olika verksamheter i Tbilisi och Sighnaghi samt medverka på vernissage av fotoutställningen ”30 berättelser om oss” i Zugdidi. Fotoutställningen producerades med stöd av Glada Hudik-teatern och turnerar runt om i landet.

– Det som imponerat mest på mig i Sverige är synen på funktionsnedsatta. Det märks överallt – på gator, restauranger och butiker. Oavsett olikheter är du respekterad och behandlas väl, säger Lia Tabatadze, ordförande för Down Syndrom-föreningen i Georgien. 

– Arbetet för personer med funktionsnedsättning i Georgien blir stegvis bättre, men det går långsamt med reformeringsprocessen.  Många av de projekt och insatser som görs, genomförs i de större städerna. För människorna ute på landsbygden vilar fortsatt ett stort ansvar på familjerna. Vi fortsätter därför vårt arbete med att öka medvetenheten och kunskapen om intellektuell funktionsnedsättning i samhället för att minska stigmatisering och förändra synen och förhållningssättet till personer med funktionsvariationer, säger Anuki Sturua.

Du kanske också gillar…

GLADA HUDIK FESTEN 2024

GLADA HUDIK FESTEN 2024

Varmt välkomna till Glada Hudik Festen Den 25 maj 2024 kommer Glada Hudik-teatern i samarbete med ICA Stiftelsen att...

Tre viktiga dygn i Georgien

Tre viktiga dygn i Georgien

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop