Bakgrund

Glada Hudik-teatern

gh09

Det började 1996. Verksamhetsledare Pär Johansson får jobb på det kommunala dagcentret i Hudiksvall. När han får se att de funktionshindrade skickas på kurser för att lära sig knyta skorna blir han frustrerad. Nog borde de få använda sin kreativa energi till något vettigare. Varför lära sig något som man inte kan istället för att utveckla det man redan är bra på? Pär köper skor med kardborrband åt dem och föreslår att de ska börja spela teater istället, något som han själv alltid drömt om att få göra. Och på den vägen är det.

Fler uppskattade produktioner tar form

Den första föreställningen 1996 hette Tomtar på rymmen och sågs av 400 personer. 1998, efter ytterligare två produktioner hade man satt sig i respekt hos den lokala publiken och började ta in allt mer professionella inslag i arbetet. Så kom publikgenombrottet 1999 Indianer i djungeln, där man samarbetade med Folkteatern Gävleborg. År 2000 var det dags för Det stora bankrånet. Därefter gjorde man 2001 Ha en underbar semester.

Varje produktion har inneburit nya grepp. Antalet föreställningar har blivit fler och setts av fler personer än den föregående, i en ständigt uppåtgående spiral. Nästa i raden var “favoriter i repris”, en föreställning som hette Det bästa ur Glada Hudik-teatern. Den spelades 2003 och sågs av 8 500 personer. Efter den kom Elvis som hösten 2005 slog alla tidigare publikrekord i Hudiksvall. Våren 2014 hade den moderna tolkningen av Trollkarlen från Oz premiär, med specialskriven musik av Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe. Föreställningen är den största satsningen hittills och har setts av över 100 000 personer runt om i landet.

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop