Tre viktiga dygn i Georgien

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

3 Viktiga Dagar I Georgien 4

juli 6, 2023

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har projektet engagerat 227 kommuner, 7100 lärare och 96 000 skolelever runt om i landet. Sedan ett antal år har konceptet flyttat även utanför Sveriges gränser. Ett av länderna där projektet fått fina resultat är Georgien.

I mitten av maj reste vår internationella projektledare Anuki Sturua och samordnare Maria Grönfeldt Thörnberg från Glada Hudik-teatern till Georgien. Syftet var att träffa partnerorganisationer som deltar i projektet för att se hur arbetet går, samt att träffa politiker och beslutsfattare för att lyfta frågan om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Georgien.

Första dagen deltog Anuki och Maria vid invigningen av utställningen ”30 berättelser om oss” i Zugdidi i västra Georgien. Utställningen består av bilder och livshistorier om personer med intellektuell funktionsnedsättning. I samband med invigningen berättade Anuki om Glada Hudik-teatern och hur de arbetar i Sverige samt om projektet de initierat i Georgien. Representanter från Georgiska Downföreningen deltog också och berättade om sin verksamhet.

– Efter invigningen visade vi filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” för inbjudna skolelever och organisationer som arbetar med personer med funktionsnedsättning. Det blev en väldigt uppskattad och emotionell kväll, berättar Anuki Sturua på Glada Hudik-teatern.

Projektet i Georgien har bedrivits sedan 2020 och finansierats helt av Svenska Institutet.
Hittills har 189 skolor och 6500 skolelever runt om i Georgien deltagit och arbetat med det pedagogiska materialet. Vid sidan om skolaktiviteterna har Glada Hudik-teatern anordnat en rad workshops för studenter och seminarier för lärare, yrkesverksamma och representanter för näringsliv och media. Dessutom har lokalt material tagits fram – fem dokumentärfilmer, en fotobok och en citatbok. Förutom det har utställningen ”30 berättelser om oss” tagits fram inom ramen för projektet. Slutligen har mycket tid och arbete lagts ner för att skapa opinion samt träffa politiker och beslutsfattare för att lyfta frågan om mänskliga rättigheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Genom att anordna lokala aktiviteter och arrangemang som utställningar, filmvisningar och informationskampanjer har vi kunnat bidra till en förbättring av inkluderande miljöer, dessutom har vi lyft upp en marginaliserad grupp som inte ofta syns i offentliga sammanhang i Georgien, berättar Anuki.

Dag två spenderades i maktens korridorer i huvudstaden Tbilisi. Tillsammans med samarbetsorganisationerna i projektet träffade Anuki och Maria politiker och tjänstemän i stadshuset där de återigen fick tillfälle att berätta om projektet och vad de åstadkommit under projekttiden. Därefter gjordes ett officiellt besök på georgiska parlamentet där de hade ett möte med ordförande för utskottet för Mänskliga rättigheter samt ordförande och ledamöter från Kulturutskottet.

– De var väldigt nöjda med arbetet inom projektet och gav oss fin feedback. De sa att de insatser vi gjort varit viktiga och tyckte att det var värdefullt att vi jobbat både i huvudstaden och ute på landsbygden. De sa att de var redo för ett fortsatt samarbete vilket känns väldigt roligt, säger Anuki.

Sista dagen tillbringades i byn Qedeli i östra Georgien. På agendan stod ett besök på ett boende för personer med funktionsnedsättning. De flesta personer som bor där har vuxit upp på barnhem eller institutioner. Boendet har egna odlingar och en liten djurfarm. De bakar bröd, arbetar med hantverk och sjunger och spelar teater. Verksamheten är ideell och saknar statligt och kommunalt stöd.

– Jag har mött sådana fantastiska människor och fått lyssna till gripande livsöden. Att vi kan inspirera och stötta arbetet med rättigheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar i Georgien är så viktigt! Glada Hudik-teaterns projekt, som finansieras av Svenska Institutet, har skapat närmare samarbeten mellan olika aktörer i landet, lyft frågan till en högre instans och verkligen möjliggjort utveckling och förändring, säger Maria Grönfeldt Thörnberg, samordnare på Glada Hudik-teatern.

I samband med funktionsnedsättningsdagen den 14 juni visades utställningen ”30 berättelser om oss” på parlamentshuset i Georgien.

Så här skriver Georgiska parlamentet om projektet och besöket från Glada Hudik-teatern:

https://parliament.ge/en/media/news/deputatebi-glada-hudik-teatris-da-proektis-bavshvebi-stereotipebit-ar-ibadebian-tsarmomadgenlebs-shekhvdnen

Du kanske också gillar…

GLADA HUDIK FESTEN 2024

GLADA HUDIK FESTEN 2024

Varmt välkomna till Glada Hudik Festen Den 25 maj 2024 kommer Glada Hudik-teatern i samarbete med ICA Stiftelsen att...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop