Showskolan – en plats för glädje, teater, sång, dans och friskvård

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

Showskolan en plats for gladje

oktober 11, 2022

I september i år var det premiär för Showskolan, ett samarbete mellan Glada Hudik-teatern och Kulturskolan i Hudiksvall. Satsningen vänder sig till personer i Hälsingland mellan 19 och 30 år med en intellektuell funktionsnedsättning och som har gått ut gymnasiesärskolan. Gruppen träffas en dag i veckan för att spela teater, dansa och sjunga tillsammans och får dessutom testa en mängd olika fritidsaktiviteter och träningsformer.

Pär Styrman och Johan Svangren från Glada Hudik-teatern håller i Showskolan tillsammans med Hanna Svedvall från Kulturskolan. Syftet är att stärka deltagarnas självkänsla genom teater, sång och dans. Under kursåret får deltagarna även lära sig mer om hälsa, träning och kost och prova på olika friskvårdsaktiviteter och träningsformer.

– Än så länge har de sex deltagarna i gruppen bara träffats sju gånger, men det känns väldigt positivt så här långt. Både deltagarna själva och personalen på de boenden där deltagarna bor säger att de tycker att det är roligt. Det är en stor fördel att vi är en liten grupp. Dels får vi mer tid med varje deltagare, dels blir logistiken lättare när vi ska förflytta oss mellan olika lokaler, berättar Pär Styrman.

Showskolan körs under ett års tid, en dag i veckan mellan kl 09.00-15.00 med paus för gemensam lunch. Kursen är uppbyggd i olika block så på förmiddagarna kör man exempelvis dans i fyra veckor, teater i fyra veckor och sång i fyra veckor. Då håller man till på Wallnersgården i Hudiksvall. Eftermiddagarna är vikta åt friskvård där deltagarna får testa på olika fritidsaktiviteter och träningsformer varje vecka. Allt från jumping på gymmet till padel och simning. Allt beroende på vad gruppen själva vill göra.

– Alla mår bra av att röra på sig regelbundet. Det känns därför roligt att kunna ge deltagarna möjlighet att testa på flera olika fritidsaktiviteter och träningsformer under året. Förhoppningsvis fastnar de för något de vill fortsätta med efter att Showskolan är slut, säger Pär Styrman.

– Alla är med i showskolan utifrån sina egna förutsättningar. Det viktigaste i den här kursen är att gruppen känner sig trygg med varandra, har roligt tillsammans, låter fantasin flöda och vågar provar på nya saker. Självklart är även Pär, Hanna och jag med på alla övningar efter vår bästa förmåga. Det är mycket roligare för både deltagarna och oss än att sitta och titta på, säger Johan Svangren.

Kursen avslutas i juni nästa år med en föreställning på Hudiksvalls Teater dit anhöriga, vänner och bekanta bjuds in. Faller satsningen med Showskolan väl ut, kan det mycket väl bli en fortsättning nästa höst.

Du kanske också gillar…

GLADA HUDIK FESTEN 2024

GLADA HUDIK FESTEN 2024

Varmt välkomna till Glada Hudik Festen Den 25 maj 2024 kommer Glada Hudik-teatern i samarbete med ICA Stiftelsen att...

Tre viktiga dygn i Georgien

Tre viktiga dygn i Georgien

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop