Linda Carlhed har jobbat inom barnomsorgen i Västerås i drygt 20 år. De senaste sex åren som barnskötare på Brandthovdaskolan i Västerås. I höstas var hon och såg föreställningen ”Catwalk Live” och lyssnade när Pär Johansson berättade om Glada Hudik-teaterns projekt ”Barn föds inte med fördomar”. Linda kände direkt att det var ett projekt hon ville införa och driva på sin skola. Nu, ett halvår senare, har hon prisats för sitt engagemang.
Skolprojektet ”Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan” är en manifestation för ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt. Projektet inleddes 2021 och har sedan dess engagerat 227 kommuner, 7100 lärare och 96 000 skolelever runt om i landet. Tack vare Linda Carlhed har nu även femteklassarna på Brandthovdaskolan i Västerås deltagit i projektet.
– Jag har följt Glada Hudik-teatern under flera år och när jag hörde Pär Johansson berätta om projektet kände jag direkt att det här vill jag jobba med. Både pedagoger och rektorer på skolan tyckte det lät som en bra idé och gav mig uppdraget att driva projektet, berättar Linda.
Projektet har genomförts tillsammans med eleverna i klass fem under tre månader. Efter en introduktion till projektet av Paulin Bergqvist, projektledare på Glada Hudik-teatern, laddade Linda ner allt material från webbsidan.
– Det pedagogiska materialet är väldigt bra och passar perfekt för elever i femman. Det består av ett antal arbetsuppgifter på olika teman och filmen ”Catwalk”. Vissa övningar görs i grupper, andra individuellt. Som pedagog är det väldigt lätt att ta till sig och använda materialet. Det går också bra att spinna vidare utifrån olika teman om man vill det. Även eleverna har tyckt om materialet och längtat till lektionerna, berättar Linda.
Linda har själv en 19-årig dotter med en funktionsvariation så hon har egen erfarenhet av att möta fördomar och att kämpa i motvind för saker som egentligen borde vara självklart.
– Alla människor har fördomar. Även du och jag. Det viktiga är att man är medveten om det och tänker ett steg längre när en sådan tanke dyker upp. Är det här något jag verkligen vet eller bara tror? Syftet med projektet är att minska fördomar och sprida budskapet att alla människor är lika värda. De budskapen har verkligen landat hos våra elever och jag märker att de nu, efter att projektet är slut, tagit med sig det tankesättet även utanför klassrummet. Det känns fantastiskt fint, säger Linda.
Linda har precis fått igenom att ”Barn föds inte med fördomar” ska bli ett stående projekt i skolan så alla femteklassare på Brandthovdaskolan ska få delta i projektet framöver. Hon kommer dessutom att få förändrade arbetsuppgifter från och med i höst.
– Jag kommer att ägna merparten av min arbetstid åt värdegrundsarbete på skolan framför allt med eleverna på mellanstadiet. Resterande tid fortsätter jag mitt arbete som barnskötare på fritids. Det här är en fråga jag verkligen brinner för, så jag är otroligt glad och stolt över att ha fått detta fina förtroende från skolledningen, säger Linda.
I slutet av maj blev Linda och hennes arbetslag prisade för sitt engagemang i projektet vid en tillställning på Rudbeckianska gymnasiet i samband med skolans 400 års jubileum.
Vill du också jobba med ”Barn föds inte med fördomar” projektet i din skola?
Kontakta Paulin på Glada Hudik-teatern så berättar hon mer.
E-post: paulin@gladahudikteatern.se

Linda Carlhed