Bara några dagar kvar till julafton och sen väntar nyårsafton. Hög tid att börja summera året som gått med andra ord. Vi har pratat med Pär Johansson, konstnärlig ledare och grundare på Glada Hudik-teatern, och bett honom lyfta fram några av höjdpunkterna för teaterns verksamheter under året.
– Det har hänt otroligt mycket positivt under året. Inget av det hade varit möjligt utan alla mina fantastiska medarbetare som lägger sitt hjärta och själ i detta. En sak är säker, framgången i det vi gör, beror inte på tur. Det handlar om hårt arbete, rätt kompetens och människor som vill förändra saker på riktigt. Jag är så tacksam, nöjd och stolt över vad vi åstadkommer tillsammans, säger Pär Johansson.
Projektet ”Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan” är en manifestation för ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt. Projektet inleddes 2021 och har sedan dess engagerat 225 kommuner, nära 7000 lärare och 90 000 skolelever i landet. Den 24 maj arrangerades en manifestation på Avicci Arena i Stockholm för allas rätt att få skina.
– Det var en magisk dag tillsammans med lärare och elever, personer från målgruppen, partners i projektet, vuxna från näringslivet, organisationer vi samarbetar med samt närliggande dagliga verksamheter. Totalt 11 000 personer var på plats. Prinsparet, Bianca Ingrosso och Klas Berling talade från scenen, alla barn i publiken sjöng tillsammans, priser delades ut för goda gärningar och skådespelare/modeller från Glada Hudik-teatern körde Catwalk live. Det var stort att få vara med om, säger Pär.
I våras började inspelningen av en ny och viktig dokumentärfilm ”Det kunde varit vi” om en mörk tid i svensk historia. Emma Örtlund och Ida Johansson från Catwalk är huvudpersoner. Tillsammans med Pär Johansson, tar Emma och Ida med tittarna till olika platser i Sverige – och gör historiska tillbakablickar på hur personer med funktionsvariation behandlats genom tiderna. En stark berättelse om utanförskap och upprättelse. Dokumentären har premiär 2023.
I fotoutställningen Ikoner – en utställning om att få finnas, porträtteras 21 personer med Downs Syndrom, baserade på deltagarnas drömmar, önskningar och personligheter. Utställningen fortsätter att beröra runt om i landet. Under året har den visats i bland annat Sjöbo, Berlin, under Almedalsveckan i Visby och i Jönköping.
– Just nu visas utställningen utomhus på Resecentrum i Uppsala och inneutställningen är på väg till Shanghai för att visas där under våren, berättar Pär.
I september var det premiär för Showskolan, ett samarbete mellan Glada Hudik-teatern och Kulturskolan i Hudiksvall. En satsning för personer i Hälsingland mellan 19 och 30 år med en intellektuell funktionsnedsättning som gått ut gymnasiesärskolan. Gruppen träffas en dag i veckan för att spela teater, dansa, sjunga tillsammans och får dessutom testa en mängd olika fritidsaktiviteter och träningsformer. De hade avslutning häromdagen.
I oktober var det dags för teaterns årliga teater- och träningsvecka, Training Camp, i Portugal. Resan har inte kunnat genomföras på två år på grund av coronapandemin, men i år blev det äntligen av.
– Som vanligt blev det en underbar vecka. Cirka 200 deltagare från hela landet spelar teater, tränar tillsammans och umgås. Den här veckan är en enorm energiboost för alla som är med, säger Pär.
I oktober var det också dags att åka ut på Catwalk Live turné till 8 orter runt om i Sverige i samarbete med ICA-Stiftelsen och lokala ICA-handlare. Deltagarna fick se filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York, lyssna till intressanta samtal från scenen där lokala ICA-handlare och anställda i ICAs satsning ”Vi kan mer” deltog. Kvällarna avslutades med en färgsprakande Catwalk Live.
– Vi möttes av fulla hus och stående ovationer på samtliga orter vi besökte. Som vi saknat vår publik, och vilken befriande känsla att få förmedla vårt budskap live, säger Pär.
I december fick filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” Publikens Pris vid internationella filmfestivalen i Algeriet.
Emma Örtlund, skådespelare i Glada Hudik-teatern, fick designa årets rosa band till Cancerfonden. I år samlades drygt 100 miljoner in under Rosa Bandet-kampanjen.
– Som jag förstår det, är det rekord i sålda band. Jag kan inte tänka mig någon bättre designer och ambassadör än Emma. Och på tal om ambassadör så blev vår skådespelare Ida Johansson utsedd till både ambassadör för Generation Pep och utsedd till Årets Mölndalsbo under hösten. Snacka om förebilder, säger Pär.
Förutom detta har Alex Rådlund och Ida Johansson bjudit på roliga historier varje fredag under året och på tisdagar har Niklas Hillberg levererar roligheter under vinjetten Veckans Hillbergare i sociala medier.
– Nu väntar en skön och välbehövlig jul- och nyårsledighet för samtliga inblandade i vår verksamhet. En tid för reflektion och för att få perspektiv på saker och ting. Världen är inte på sin bästa plats just nu. Men min fulla övertygelse är att kärleken och godheten kommer att segra. Kalla det naivt, men vad är alternativet? Jag ser SÅ fram mot 2023. Att vi får fortsätta att utveckla vår verksamhet, vara kreativa, innovativa och verka där människor finns. Se till att njuta av livet och ta vara på varje dag. Som Jonas Gardell säger “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!” Med dessa ord vill jag önska dig, dina nära och kära en God Jul och ett Gott Nytt År.