Allt började med att Västra Skolan i Hudiksvall hörde av sig till Glada Hudik-teatern. De var intresserade av ett integrationssamarbete mellan den anpassade grundskolan (tidigare särskolan) och den vanliga skolan och undrade om Glada Hudik-teatern hade någon idé om hur man kunde jobba med det. Det hade man. Idén utvecklades till ett projekt som nu pågått i ett år. Projektet heter Tillsammans.
Projektet Tillsammans är ett projekt för integration mellan grundskola och anpassad grundskola i syfte att öka förståelsen för varandra, skapa en mer inkluderande skola och övervinna fördomar. Projektet finansieras av Erling-Perssons Stiftelse med 5 miljoner under tre år.
Fyra barn från vanliga grundskolan och fyra barn från anpassade grundskolan följer varandra under tre år. Nu under det första året producerar man en teater- och musikföreställning, åtta barn och två vuxenskådespelare, tillsammans. Pjäsen är en modern tolkning av den populära barnboken Gummi-Tarzan som gavs ut första gången 1975. Arbetet och rollerna fördelas så att alla klarar av det. Är man duktig på att sjunga, sjunger man. Tycker man hellre om att agera, så gör man det. Föreställningen hålls ihop av ett professionellt produktionsteam bestående av manusförfattare, regissör, scenografer, koreografer, musikproducenter och kostymörer.
– Under andra året kommer eleverna spela upp pjäsen för alla mellanstadieelever i Hudiksvalls kommun och sista året kommer de att få föreläsa för andra elever om hur det var att vara med i projektet och jobba tillsammans. Hela projektet filmas och kommer att bli en dokumentär. Filmen ska användas för att nå ut till ännu fler, säger Emil Strandell, projektledare för Tillsammans.
Projektet inleddes i Hudiksvall i september 2021. Mitt under pandemin. Projektledningen hann genomföra auditions på Västra Skolan, välja ut de åtta barn som skulle vara med och därefter träffas en gång. Därefter blossade pandemin upp på nytt och projektet fick pausas till i våras.
– Det känns otroligt roligt att vi äntligen är i gång på riktigt. Nu är manuset på plats och vi har kört igenom hela pjäsen med eleverna. Det är fantastiskt att se hur roligt de har tillsammans och hur bra de samarbetar, säger Emil.
Just nu tränar gruppen en gång i veckan. När det börjar närma sig premiär för föreställningen kommer det att bli lite oftare. Hänsyn måste tas till skolans planering, så att inte elevernas skolarbete blir lidande.
– När texterna sitter som de ska och vi känner oss trygga med det, kompletterar vi med scenografi, musik, koreografi, kläder och smink. Det ska bli spännande, jag tror att barnen kommer att gilla det. Vi måste vara lyhörda och känna av hur mycket de orkar när vi tränar. Samtidigt är det viktigt att vi vågar ställa krav. Då visar vi att vi tror på dem och på att de fixar det, säger Emil.
Eleverna från den vanliga grundskolan hade aldrig träffat eller pratat med eleverna från den anpassade grundskolan innan de började i projektet. På sin höjd hade de sett varandra på avstånd på skolgården eller ute på stan.
– Det är intressant att se vad som händer när man sammanför människor som vanligtvis inte träffas. Vi ser ofta i våra olika projekt att när gruppen upplever saker tillsammans och lär känna varandra, så växer också förståelsen och empatin för varandra. Fördomar övervinns och vänskap uppstår. Det är fint och jag är glad att få vara en del av det i det här projektet, säger Emil.
Teater- och musikföreställningen med Tillsammansgänget har premiär på Hudiksvalls teater den 4 april 2023.