Internationellt samarbete med Lettland

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

Internationellt Samarbete Med Lettland 2

november 29, 2022

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har projektet ”Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan” engagerat 225 kommuner, nära 7000 lärare och 90 000 skolelever runt om i landet. Sedan ett antal år har konceptet flyttat även utanför Sveriges gränser. Först ut var Lettland. Sedan projektets start har 3000 barn på 50 olika skolor deltagit. Dessutom har projektet mynnat ut i andra satsningar för alla lyfta människors lika värde. 

Anuki Sturua är projektledare för internationella samarbeten på Glada Hudik-teatern. Hon är född och uppvuxen i Georgien och kom till Sverige som student 2001. Innan Anuki började på Glada Hudik-teatern arbetade hon med kulturutbyte och utbildningsfrågor samt översättning på georgiska ambassaden i Stockholm. Sedan 2019 har hon jobbat på Glada Hudik-teatern med bland annat projektet i Lettland.

– Det är fantastiskt att få arbeta med ett projekt om mänskliga rättigheter, vars syfte är att öka förståelsen mellan människor och motverka fördomar. Precis som i många andra länder är människor med funktionsvariationer i Lettland inte riktigt inkluderade i samhället. Genom de aktiviteter vårt projekt erbjuder vill vi minska stigmatiseringen, säger Anuki.

Projektet ”Barn föds inte med fördomar” har två olika inriktningar. En som riktar sig till skolelever i mellanstadiet och en annan som handlar om opinionsbildning för att nå ut och påverka så många som möjligt. 

I skolprojektet får eleverna som deltar se en film. Från början visades ”Hur många lingon finns det i världen” och de senaste åren har man visat ”Catwalk – från Hudiksvall till New York”. Därefter jobbar de med frågeställningar om allas lika värde, skapar en klasskonvention och skriver en uppsats på temat ”Om jag fick bestämma för en dag”. Eleverna får dessutom möta ambassadörer från projektet som alla är föreläsare från dagliga verksamheter. 

– Det är fantastiskt roligt att se hur barnen tar till sig budskapen i projektet och tar sig an uppgifterna. Projektet har tagits emot väldigt positivt generellt. Från både föräldraföreningar, intresseorganisationer, politiker och olika opinionsbildare, säger Anuki. 

För att skapa opinion arrangerade Glada Hudik-teatern år 2020 en konferens på temat ”Barn föds inte med fördomar” i samarbete med svenska ambassaden i Riga, dagcentret Cerību tilts och Velki Foundation. Över 500 personer deltog. Lärare, rektorer, pedagoger, personer från dagliga verksamheter, ideella organisationer, myndigheter och media. I samband med konferensen hölls även en workshop på Autismföreningen i Riga under ledning av Glada Hudik-teaterns dramapedagog Johan Svangren.

– Konferensen lockade många besökare och fick stort genomslag i media. Bland annat gjorde statliga televisionen i Lettland ett långt reportage om projektet, säger Anuki. 

Förutom skolprojekt och konferenser har Glada Hudik-teaterns uppmärksammade fotoutställning Ikoner varit på besök i Lettland och visats i Riga och staden Sigulda under 2020. I samarbete med den lettiske fotografen Valters Poļakovs och koordinatorn Pēteris Martukāns har teatern initierat ytterligare en fotoutställning – Born to Belong där 20 personer med intellektuella funktionsvariationer har blivit fotograferade och intervjuade både på institutioner och hemma. Utställningen invigdes av Sveriges ambassadör Karin Höglund på Nationalbiblioteket i Riga under 2022.

– Under dessa år i Lettland har vi spridit information om projektet, byggt nätverk, fördjupat samarbetet med flera lokala organisationer, deltagit i en rad arrangemang, gästat sommarläger, spelat in dokumentärfilmer, anordnat filmvisningar, konferenser och studiebesök. Ett sådant här arbete blir aldrig färdigt, det finns fortfarande mycket att göra, men jag är oerhört stolt över vad vi lyckats åstadkomma i Lettland, avslutar Anuki. 

Projektet ”Barn föds inte med fördomar” i Lettland genomfördes mellan åren 2018 och 2022 och finansierades av Svenska Institutet. Projektets genomförande i Lettland sammanföll med avinstitutionalisering – en stor statlig reformeringsprocess som omfattar 115 kommuner och en mängd aktiviteter. I takt med att institutioner avskaffas och samhällsbaserade omsorgstjänster introduceras, kommer det lettiska samhället allt oftare att se och komma i kontakt med personer med olika funktionsvariationer.

Du kanske också gillar…

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop