Ikoner är ett projekt som föddes i samarbete med Fotografiska Museet i Stockholm 2016 men som nu drivs vidare av Glada Hudik-teatern. Fotoutställningen består av 21 porträtt där alla modeller har Downs Syndrom. Porträtten är en blandning av historiska och nutida ikoner, verklighet och fiktion, baserade på deltagarnas drömmar, önskningar och personligheter.
– Utställningen är vårt sätt att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle, men som sällan eller aldrig syns i det offentliga rummet, berättar Anuki Sturua, projektledare för Ikoner på Glada Hudik-teatern.
Utställningen hade premiär på Fotografiska Museet på Down Syndrom Day, den 21 mars 2016. Sedan dess har ikonutställningen besökt 25 olika orter, både nationellt och internationellt. Några av orterna är Stockholm, Göteborg, Luleå, Visby, Karlstad, Hudiksvall, Berlin, Riga, Helsingfors och Oslo. Utställningen är öppen för allmänheten under tre månader på varje ort. På samtliga orter har responsen varit fantastisk och nu vill Anuki sprida utställningen till fler platser.
– Just nu visas utställningen inomhus på Jönköpings Länsmuseum och utomhus på Resecentrum i Uppsala i samarbete med Akademiska Sjukhusets barnfond och ett antal lokala företag. Det är lite speciellt att den visas just i Uppsala, då det i år är exakt 100 år sedan Statens institut för rasbiologi, grundades där. Institutet utförde tester på personer med bland annat Downs Syndrom. Utställningen har fått stor uppmärksamhet och publicitet. Det är roligt att se det fina engagemanget, bland annat i sociala medier, säger Anuki.
Fotoutställningen Ikoner föddes ur ett unikt samarbete mellan Fotografiska Museet och Glada Hudik-teatern. För produktionen stod Helena Andersson och Linda Sandberg (idé & kostym), Emma Svensson (fotografi), Pär Johansson (konstnärlig ledare Glada Hudik-teatern) Paulin Benthede (globalt utställningsansvarig Fotografiska) samt Per Broman (grundare Fotografiska Museet).
– Resultatet blev fantastiskt, bilderna är riktiga konstverk. Vi är så nöjda. Vi är dessutom väldigt glada att utställningen fortfarande, sex år efter premiären, är så efterfrågad. Det är väl så när ämnet fortfarande är aktuellt och allmänmänskligt, säger Anuki.
Skälet till att det blev just 21 porträtt i utställningen beror på att Downs Syndrom även kallas Trisomi 21. I varje cell hos människan finns 46 kromosomer, fördelade på 23 par. Ibland blir det en extra kromosom i cellerna. Vid Downs syndrom har det blivit en extra kromosom vid cellpar nummer 21.
– Tanken med utställningen är att beröra och väcka tankar hos betraktaren. Vi vill visa att personer med Downs Syndrom har mål och drömmar i livet, precis som vi andra.
Förhoppningen är att bilderna får besökarna att fundera på hur de själva kan agera för att inkludera dessa personer i samhället. All förändring börjar ju, som bekant, hos dig själv, säger Anuki.
Utställningen väckte stor uppmärksamhet även i Berlin. Där genomfördes utställningen på Felleshus, Nordiska ambassadernas kulturcenter, i samarbete med svenska ambassaden i Berlin. Projektet fick stort medialt genomslag, bland annat blev Glada Hudik-teaterns grundare och konstnärliga ledare Pär Johansson intervjuad av tidningen Der Spiegel.
– Det internationella intresset är otroligt roligt. Just nu håller jag på att planera logistiken i samarbete med svenska ambassaden för att kunna skicka utställningen till Seoul i Sydkorea i december. Det är spännande att Ikoner ska visas i Asien, det känns stort, säger Anuki.
Se filmen ”Ikoner – bakom kulisserna”:
https://www.youtube.com/watch?v=JrLOU_8VUww
Intresserad av att hyra utställningen Ikoner?
Läs mer här:
https://gladahudikteatern.se/boka-ikoner/
Kontakta projektledare Anuki Sturua:
E-post: anuki@gladahudikteatern.se
Telefon: 073-659 02 10