Dokumentärfilmen, Catwalk – från Glada Hudik till New York, har hittills setts av 1 miljon svenskar. Filmen har även översatts till både engelska och franska och visats internationellt. Nu har filmen uppmärksammats i Afrika. I lördags fick den ”Publikens pris” på en av Afrikas största filmfestivaler, Algeriets internationella filmfestival, i Alger.
Dokumentärfilmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” är producerad av produktionsbolaget Storyfire med Pelle Ohrgren som producent och Johan Skog som regissör. Den 10 december fick filmen ”Publikens pris” på Algeriets Internationella Filmfestival i Alger. Johan Skog var på plats tillsammans med Sveriges ambassadör i Algeriet.
– Det här är första filmfestivalen för Catwalk, så att vinna pris känns väldigt stort. Reaktionerna efteråt har varit fantastiska. Jag har blivit intervjuad av flera olika medier, både från Algeriet och andra afrikanska länder, och dessutom fått träffa flera familjer med barn med olika funktionsvariationer. Det är tydligt att Emma, som är filmens huvudperson, blivit en stor förebild hos många av dem, säger Johan Skog.
Filmen är utsedd av Svenska Institutet att representera Sverige på olika ambassader runt om i världen. Filmfestivalen i Algeriet hittade filmen, via Svenska Institutet i Paris.
– I Algeriet finns inget organiserat stöd från samhället att ta hand om barn och vuxna med funktionsvariationer, där är det familjerna själva som tar ansvaret. Det gör det extra speciellt att vinna ett pris här. De familjer jag träffade på filmgalan var väldigt nyfikna på hur det fungerar i Sverige och hur vi kunnat göra filmen, berättar Johan Skog.
Johan Skog är Creative Director på Storyfire. Han har tidigare jobbat med TV och reklam, men aldrig regisserat en långfilm. När han fick frågan från Pär Johansson, Glada Hudik-teaterns grundare och konstnärlige ledare, om att regissera filmen om Emma och hennes dröm att bli modell, tvekade han först att ta på sig uppdraget.
– Min första instinkt var att tacka nej. Jag hade ingen erfarenhet av och kunde ingenting om personer med intellektuell funktionsnedsättning och trodde därför att jag inte skulle klara det. Efter att ha träffat Emma och gjort en kortare inspelning med henne och Pär föll jag dock pladask och tackade ja. Något jag är väldigt glad för idag, berättar Johan.
Filmen fortsätter att visas på kulturevenemang arrangerade av svenska ambassader runt om i världen och intresset för Glada Hudik-teaterns sätt att, med teater som ett att flera verktyg, motverka fördomar väcker stor nyfikenhet. Så också i Afrika. Många av de Johan träffade var intresserade av att träffa teaterns grundare Pär Johansson för att inspireras och lära mer.
– Jag är oerhört glad över förtroendet att få göra den här filmen tillsammans med Glada Hudik-teatern. Det låter klyschigt, men Emma och de övriga fantastiska personerna i filmen har lärt mig otroligt mycket om vad det innebär att vara människa. Om vikten av att leva i nuet och möta världen och människorna i den med öppet sinne, utan fördomar och förutfattade meningar. Självklart egentligen, men samtidigt väldigt svårt, säger Johan.