Filmen Catwalk inspirerar i Malaysia

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

Gsc Euro Film Festival 52

mars 1, 2023

Härom veckan fick vi ett mejl från svenska ambassaden i Kuala Lumpur i Malaysia. De berättade att de hade visat filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” på den årliga EU filmfestivalen i oktober. I vanliga fall visas utvalda filmer på lokala biografer under festivalen och sen görs inte så mycket mer kring filmerna utöver det. Svenska ambassaden ville dock mer.

– Vi tyckte att det kändes tråkigt att bara visa filmen utan att göra något mer, särskilt med tanke på Catwalks viktiga budskap. Diskussionen om funktionshindrades rättigheter är verkligen något som förtjänar att uppmärksammas i Malaysia, säger Robert Lejon, biträdande myndighetschef, på svenska ambassaden i Kuala Lumpur.

Sagt och gjort. Inspirerade av filmen kontaktade ambassaden några lokala samarbetspartners för att göra en egen catwalk, fast i lite mindre skala. Först ut var Miss Amazing Malaysia, en organisation vars mål är att förse kvinnor och tjejer med olika funktionsvariationer med verktyg för att bli starkare och äga sina egna liv. Åtta unga kvinnor i organisationen blev väldigt entusiastiska och ville gärna vara med. Ambassaden jobbar också aktivt med hållbarhetsfrågor i Malaysia och ville att arbetet tydligt skulle präglas av ett hållbarhetstänk. Man kontaktade därför det lokala universitetet Sunway och deras fakultet för design och hållbart mode. Tillsammans med Roger Mah, programchef vid fakulteten, fick eleverna designa och sy sina egna kläder till catwalken. Alla textilier kom från gamla kläder, så kallad up-cycling, vilket gav catwalken ytterligare ett tydligt budskap i form av hållbart och adaptivt mode. 

Under hösten arbetade ambassaden, Miss Amazing och Sunway University tillsammans för att kläderna skulle bli klara och att alla skulle vara redo inför filmvisning och catwalk inför hundratals biobesökare den 4 oktober. 

Den lokala catwalken blev en jättesuccé! Inte bara för alla de som engagerat sig i projektet, utan också för publiken som bara hade gott att säga efter framträdandet. Efter att de lokala modellerna gått sin catwalk, visades filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” för publiken. 

– Alla var otroligt rörda efter att ha sett filmen, inte minst modellerna från vår egen catwalk som fick se filmen för första gången. Alla som varit inblandade i projektet vill verkligen förmedla sin tacksamhet till Glada Hudik-teatern för all inspiration ni skänkt som fick oss att våga göra en egen version av er resa. Det är ju så viktigt med förebilder i livet. Era modeller och skådespelare fungerar just som sådana. Anhöriga till modellerna har sagt att de sett hur deras döttrar växt under den här resan, vilket såklart känns fantastiskt, säger Joachim Bergström, Sveriges ambassadör i Malaysia.

Krystal The, en av kvinnorna som deltog i catwalken summerar deltagandet.

– Det kan vara svårt för oss att ha möjlighet att delta i samhället här fullt ut, men vi är en del av samhället lika mycket som alla andra. Det här blev en upplevelse där vi inte bara fick plats, utan tog plats. Filmen, hela budskapet med den och den här upplevelsen har gjort mig starkare. 

Artikel från The Vibes: Celebrating sustainability, inclusivity at the European Film Festival | Fashion | The Vibes

Du kanske också gillar…

GLADA HUDIK FESTEN 2024

GLADA HUDIK FESTEN 2024

Varmt välkomna till Glada Hudik Festen Den 25 maj 2024 kommer Glada Hudik-teatern i samarbete med ICA Stiftelsen att...

Tre viktiga dygn i Georgien

Tre viktiga dygn i Georgien

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop