ETT TAL TILL SVERIGE – Det kunde varit vi

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

Ett Tal Till Sverige

april 22, 2023

Inbjudan till en manifestation för människors lika värde och ett mer inkluderande samhälle. 

ETT TAL TILL SVERIGE  – Det kunde varit vi

Vi har varit ute på en resa tillbaka i historien. Vi har rest nationellt och internationellt. Vi har upplevt mörker och ljus. Vi har lyssnat, lärt och försökt förstå. Vi har gråtit och förfärats, men också skrattat och känt hopp.

Den 24 maj ska vi berätta var vi har varit och vad vi har varit med om. Vi ska hålla ett tal till Sverige. Det är inte en manifestation mot någonting, utan för ett mer varmt och inkluderande Sverige. Vi tror att för att förstå och göra aktiva val här och nu, måste vi förstå vår historia.

Vårt senaste filmprojekt ”Det kunde varit vi” är en dokumentär som tar oss tillbaka i tiden. Från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på utvecklingsstörda. I filmen får du som tittare följa med när vi reser till olika platser i Sverige och träffar anhöriga, forskare och experter som ger svar på våra frågor och berättar om hur personer med olika funktionsvariationer behandlats genom tiderna.

De frågor som tas upp i filmen känns extra aktuella just nu, då det är ganska precis 100 år sedan verksamheten på Statens institut för rasbiologi startade i Uppsala. Vetenskapen om rasbiologi började med ärftlighetsforskning för att spåra och förhindra sjukdomar, men kom snart att ge näring åt en rasistisk och mörk människosyn som fick fruktansvärda konsekvenser. 

Vi gör inte filmen för att peka ut syndabockar. Vi gör den för att vi som lever idag ska fundera kring hur vi själva agerar och tänker om andra människor. Syftet är att få människor att vilja vara med och bidra till ett samhälle som är mer inkluderande. 

I filmen lyfts många mörka sidor ur vår historia fram, men viktigast för oss är att förmedla hopp och framtidstro. Vi kan inte förändra det förflutna, men vetskapen om vår historia kan hjälpa oss att bygga en bättre framtid. 

Premiärdatum för filmen är ännu inte bestämt. 

Välkommen att manifestera tillsammans med oss!

Plats:             Sergels Torg, Stockholm

Datum:          Onsdagen den 24 maj 2023

Tid:                13.30-14.30

Pär Johansson, Emma Örtlund och Ida Johansson

Ett Tal Till Sverige

Ett Tal Till Sverige

Du kanske också gillar…

GLADA HUDIK FESTEN 2024

GLADA HUDIK FESTEN 2024

Varmt välkomna till Glada Hudik Festen Den 25 maj 2024 kommer Glada Hudik-teatern i samarbete med ICA Stiftelsen att...

Tre viktiga dygn i Georgien

Tre viktiga dygn i Georgien

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop