Barn föds inte med fördomar – ett skolprojekt för allas lika värde

Vi tar inget ansvar över de översättningar som görs via Googles tjänst Google Translate.

respekt tolerans wall art

november 1, 2022

Ett av Glada Hudik-teaterns viktigaste arbeten är skolprojektet ”Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan”. Det är en manifestation för ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt. Projektet inleddes 2021 och har sedan dess engagerat 225 kommuner, nära 7000 lärare och 90 000 skolelever runt om i landet. Ett fantastiskt resultat, men projektledare Paulin Bergqvist, vill mer.

Glada Hudik-teatern har genom åren gjort olika satsningar riktade till skolelever.  Projekten har utvecklats och formats efter aktuella produktioner i Glada Hudik-teaterns verksamhet. 

  • Idén att arbeta med skolor och tala om allas lika värde föddes för många år sedan när en av våra tidigare deltagare, Bosse Östlin, sa att han ville åka ut och träffa elever och berätta ”att han var folk”, berättar Paulin Bergqvist, projektledare på Glada Hudik-teatern.

Det senaste projektet ”Barn föds inte med fördomar – Catwalk i skolan” är ett bredare projekt som vänder sig till alla grundskolor i hela Sverige. Projektet pågår under två år och finansieras av ICA Stiftelsen. Syftet med projektet är att öka medvetenheten om intellektuell funktionsnedsättning i samhället med målet att ge minst 100 000 grundskoleelever sunda värderingar genom att acceptera och uppskatta människors olikheter.

  • Vi vill minska stigmatiseringen och förändra synen och förhållningssättet till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Lyckas vi rasera fördomarna mot just dessa människor, är chansen stor att även andra fördomar raseras, säger Paulin.

De pedagoger och skolor som anmäler sig till projektet får en 45 minuter lång digital liveintroduktion med projektledare Paulin Bergqvist. Därefter får de tillgång till filmen ”Catwalk – från Hudiksvall till New York” och ett arbetsmaterial via en webbsida. Arbetsmaterialet innehåller förslag på frågor att diskutera med barnen innan och efter att de sett filmen, skrivuppdrag och förslag på aktiviteter att göra tillsammans exempelvis en klasskonvention och en god gärning. Materialet är framtaget i enlighet med läroplanens värdegrundsarbete (LGR 11). 

  • Tanken är att materialet ska underlätta pedagogernas värdegrundsarbete. Det är väldigt enkelt och pedagogiskt upplagt. Pedagogerna väljer själva hur de lägger upp arbetet och vilka delar de använder. Vissa arbetar med materialet löpande under en hel termin och andra kör det i form av en temavecka, berättar Paulin. 

Hittills har projektet, som pågår fram till årsskiftet, engagerat 225 kommuner, nära 7000 lärare och 90 000 skolelever. 

  • Vi är på god väg att nå projektmålet, men jag nöjer mig inte där. Jag ser att vi har potential att nå ut till ännu fler. Jag hoppas och tror på en fortsättning av projektet i någon form. Det kommer ju nya elever hela tiden och materialet blir inte inaktuellt, säger Paulin.

Du kanske också gillar…

Tre viktiga dygn i Georgien

Tre viktiga dygn i Georgien

Glada Hudik-teaterns initiativ ”Barn föds inte med fördomar” har blivit en stor framgång i Sverige. Hittills har...

0
    0
    Din kundvagn
    Din kundvagn är tomÅtervänd till Shop